Foreign Policy, alarmada per la popularitat de Franco a l’Espanya actual

La prestigiosa revista sobre política internacional Foreign Policy dedica un extens reportatge a la popularitat de què encara gaudeix la figura del dictador Francisco Franco a Espanya. A partir de la recent polèmica per l’exhumació de les seves restes del Valle de los Caídos, l’article, titulat “El dictador espanyol és mort, però la seva popularitat viu”​, repassa com es va viure el final de la dictadura i l’etapa de la Transició espanyola.

S’explica la popularitat del franquisme fins a dia d’avui pel “poc espai que va deixar la Transició a la justícia i la depuració de responsabilitats cap a l’antic règim”. “El bàndol perdedor de la Guerra Civil mai no va tenir l’oportunitat de fer pagar a Franco els seus pecats polítics”, insisteix.

A més, el mitjà recorda que, a diferència d’altres règims que van ser enderrocats, el de Franco va ser “reinventat des de dins” per convertir-lo en una democràcia. En aquest context, destaca especialment el paper del rei Joan Carles “encapçalant” el procés amb la promesa de mantenir “el franquisme sense Franco”, cosa de la qual es va haver de desdir “pel clam popular per una democràcia”.

També es destaca la manipulació a través de la propaganda franquista durant la postguerra, una “lectura escandalosament cínica de la història” que ignora “tant el caos com la violència que Franco va imposar a Espanya”. Segons FP, aquests mites “tot just ara es comencen a desfer”.

Després de tot, l’article valora positivament la iniciativa de Pedro Sánchez per exhumar les restes, tot i que no descarta que es tracti d’un “càlcul polític” per vendre una Espanya més “moderna i liberal”, especialment de cara Catalunya.

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí