El Govern critica que el model de finançament “continua perjudicant Catalunya”

L’any 2016, Catalunya va ser la tercera comunitat autònoma en aportació de recursos tributaris per càpita al sistema de finançament autonòmic però la desena en recursos rebuts. Així ho indica la liquidació del model de finançament del 2016 publicada pel Ministeri d’Hisenda, que, per setè any consecutiu, col·loca Catalunya per sota de la mitjana en el rànquing de comunitats de règim comú. En aquest sentit, la Generalitat critica el fet que aquest model “continua perjudicant Catalunya” i en jutja la seva “arbitrarietat”.

Les dades

Pel que fa als recursos contribuïts al sistema, Catalunya se situa 19,2 punts per sobre de la mitjana, mentre que la posterior redistribució la situa 1,7 punts per sota. A més, segons explica el Departament de la Vicepresidència, Economia i Hisenda de la Generalitat, tal com ha succeït en els darrers anys, la posició de Catalunya empitjora si es té en compte l’impacte del diferencial de preus. Aleshores perd 11 posicions (passa de la tercera a la catorzena posició, la penúltima) i se situa un 11,7% per sota de la mitjana. 

Crítiques

Així doncs, la Generalitat assegura que “les dades de la liquidació del 2016 tornen a posar de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats”.

Així, “mentre que Catalunya perd sempre entre 7 i 8 posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya”. De fet, els resultats del model de finançament del 2016 no difereixen gaire dels obtinguts en els anys anteriors. Només l’any 2009, el primer any d’aplicació del model, Catalunya es va situar per sobre de la mitjana en recursos rebuts (+2,3%), tal com es veu al següent gràfic: 

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí