La vendrellenca Gemma Ventura Farré, Premi Josep Pla de prosa 2023

La professora sotsdirectora del digital ‘Catorze.cat’ ha guanyat el guardó literari amb la seva primera novel·la, ‘La llei de l’hivern’

L’escriptora i professora vendrellenca Gemma Ventura Farré ha guanyat el 55è Premi Josep Pla de prosa amb la seva primera novel·la, ‘La llei de l’hivern’, mentre que Manuel Vilas s’ha endut el 79è Premi Nadal amb ‘Nosotros’.

Els veredictes dels dos premis s’han fet públics aquest divendres, diada de Reis, en la tradicional vetllada literària a l’Hotel Palace de Barcelona i que aquest any ha recuperat el seu format habitual després de la pandèmia.

Amb un aire intimista i màgic, a ‘La llei de l’hivern’ una noia vetlla el seu avi en un poble imaginari i en plena solitud té dues companyies: la seva memòria i la seva imaginació. Per la seva banda, ‘Nosotros’ és una novel·la sobre l’amor i la soledat a partir del viatge per la costa mediterrània espanyola d’una dona després de perdre el seu marit.

Sota pseudònim

A ‘La llei de l’hivern’, Gemma Ventura Farré aborda de quina forma se supleixen les absències i com les persones que no hi són et poden guiar. L’autora s’hi ha presentat sota el pseudònim Laura Vallclara i amb el títol provisional de l’obra ‘Quan obri els ulls, apareixeràs’.

El llibre és “un homenatge a l’invisible” a través de les preguntes que la protagonista es fa quan arriba a l’habitació on s’està morint el seu avi, segons ha detallat l’autora en el discurs de recollida del premi. La novel·la, escrita parcialment a Escòcia, està situada en un poble imaginari que “asfixia” els seus personatges i reflecteix “les tares del món d’avui”, amb homes que “mai tenen temps” i d’altres que demanen “aprovació com a forma de caritat”, un fet que reflecteix el comportament que indueixen les xarxes socials.

Segons ha detallat l’escriptora, no és una novel·la autobiogràfica però si “una mentida plena de veritats”.

Algunes referències sobre Ventura

Gemma Ventura va néixer al Vendrell el 1990 i, entre d’altres aspectes destacats pel mitjà digital d’àmbit cultural on treballa des de fa anys i sotsdirigeix, l’any 2015 va fer el taller Escriure per pensar, impartit per Eva Piquer. El primer text que va publicar a ‘Catorze.cat’ era un dels deures d’aquell taller: portava per títol els anys que just acabava de fer, Vint-i-cinc.

Gemma Ventura ha fet centenars d’entrevistes per al mitjà on treballa, però també, per exemple, algunes col·laboracions amb RTV El Vendrell i participa habitualment en el projecte ‘El Vendrell sent la música’, de l’Ajuntament del Vendrell.

Per la seva banda, val a dir que Manuel Vilas s’ha presentat al Premi Nadal sota el pseudònim Emily Watson i l’obra tenia com a títol provisional ‘La enamorada del viento’. A ‘Nosotros’, Vilas explica la història d’amor de la Irene, una dona de 50 anys a qui se li capgira el món quan mor el seu marit, Marcelo, amb qui creu haver viscut un matrimoni perfecte durant 20 anys. La protagonista iniciarà un viatge per la costa mediterrània espanyola, francesa i italiana on descobrirà una insòlita manera de seguir vivint al seu costat i seguir endavant.

Les dues novel·les es publicaran el pròxim 1 de febrer. Les dotacions del Pla i del Nadal han augmentat aquest any. En el cas del primer, ha passat de 6.000 a 10.000 euros, i en el cas del Nadal, el premi ha passat de 18.000 a 30.000 euros.

En total, s’han presentat al Premi Josep Pla d’aquest nou any 37 obres de tots els territoris de parla catalana. S’hi ha presentat novel·les de diversos gèneres, com ara històriques, narrativa memorialista, de caràcter intimista o de gènere fantàstic.

Pel que fa al Nadal, s’hi han presentat gairebé 1.000 obres, un total de 997, procedents d’Espanya i d’arreu del món. Segons l’editorial Destino, entre les obres presentades aquest any hi ha hagut un augment notable de la novel·la literària contemporània, amb històries intimistes, mentre es manté una presència destacada de novel·les històriques, policíaques i ‘thrillers’.

El jurat de la 55a edició del premi Josep Pla, creat l’any 1968 i que atorga l’Editorial Destino, està format per Laia Aguilar, Marc Artigau, Montse Barderi, Manuel Forcano i Glòria Gasch. Mentrestant, el jurat de la 79a edició del Premi Nadal de Novel·la ha estat format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales.

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí