Torna la campanya per a evitar que l’Eurocambra liquidi l’Internet que coneixem

La setmana vinent es reprendrà l’activitat política al parlament europeu. Coincidint-hi també es reactivarà la campanya #SaveYourInternet (‘Salveu el Vostre Internet’) per a pressionar els eurodiputats perquè tombin el polèmic article 13 de la proposta de nova directiva sobre drets d’autor a la Unió Europea. Anteriorment, #SaveYourInternet va aconseguir que ciutadans europeus enviessin vora dos-cents mil missatges als eurodiputats mitjançant la seva web.

Antonio Tajani

L’article 13 ordena que les empreses proveïdores d’Internet supervisin tot el contingut que es puja a la xarxa per tal de poder eliminar-l’en si consideren que amenaça un de ja existent i protegit per drets d’autor. El principal inconvenient és que aquesta mesura podria ser un torpede a la línia de flotació d’una de les principals característiques d’Internet tal com el coneixem avui dia: compartir i transformar continguts.

Amb aquest filtre en vigor s’eliminarien els continguts que es basen en coses ja existents, com paròdies, mems, versions de cançons, gifs animats o la mateixa Viquipèdia, que es nodreix sempre d’informacions ja publicades i referenciades. Fins i tot temen que no es puguin pujar crítiques o anàlisis que incloguin fragments del contingut en qüestió.

Amb l’article 13 de la nova directiva de drets d’autor en vigor, els proveïdors haurien de ser especialment recelosos a l’hora d’eliminar qualsevol contingut que utilitzés els drets d’autor d’algú altre, perquè ells en serien els responsables davant la justícia. Els activistes a favor dels drets d’Internet tenen por que, per evitar d’exposar-se a multes molt elevades, eliminessin els continguts a la mínima sospita.

A conseqüència d’això, es podria crear una situació de desigualtat en què les grans empreses que generen continguts, com discogràfiques o productores de Hollywood, imposessin el seu criteri davant del mínim dubte. A banda, també qüestionen que existeixi la tecnologia adequada per a discernir automàticament de manera eficaç si un contingut és realment original o no.

El parlament europeu ja va refusar la directiva al juliol

El 20 de juny la comissió d’Afers Jurídics del parlament europeu va aprovar sense cap modificació l’esborrany de l’article 13. Això significa que la comissió donava per bo el text original, proposat per la Comissió Europea, a l’hora de negociar-lo amb les dues altres grans institucions continentals: el Consell d’Europa i la mateixa Comissió que va proposar el text.

Tanmateix, dies després, el Partit Pirata va aconseguir de frenar temporalment que la posició de l’Eurocambra fos la decidida a la comissió. El 5 de juliol el ple del parlament la va debatre després d’haver aconseguit els pirates el suport d’un 10% dels eurodiputats per a portar la votació a una instància superior. Finalment, la votació va acabar amb un resultat ajustat: 278 vots a favor, 318 en contra i 31 abstencions.

La nova data a l’horitzó és el 12 de setembre, quan una nova sessió plenària haurà de tornar a debatre la directiva i en votarà les esmenes presentades. L’objectiu actual de la campanya #SaveYourInternet és que els eurodiputats en presentin una que elimini l’article 13 o que, pel cap baix, en modifiqui el redactat per evitar el temut filtre als continguts.

Els creadors d’Internet hi estan en contra

El 12 de juny setanta personalitats de la tecnologia, entre ells l’impulsor de la idea d’Internet, Vint Cerf, i el creador del sistema web, Tim Berners-Lee, van enviar una carta al president del parlament europeu, Antonio Tajani, en què alertaven dels perills d’aprovar l’article 13.

‘Si hagués estat vigent quan es van desenvolupar els protocols i els articles principals d’Internet, és poc probable que existís tal com el coneixem avui’, diu el text.

La Viquipèdia es va apagar per demanar als eurodiputats que hi votessin en contra

Una de les mesures de pressió amb més repercussió la va protagonitzar la Viquipèdia, que es va posicionar en contra enfosquint-se els dies previs a la votació del 5 de juliol. ‘En lloc de promoure una actualització de les lleis que permeti un increment de la participació ciutadana en la societat de la informació, la nova directiva amenaça la llibertat d’expressió i crea entrebancs per a accedir a la web tot afegint-hi noves barreres, filtres i restriccions. Si la proposta és aprovada amb el redactat actual, podria ser impossible de compartir cap notícia a les xarxes socials o trobar-la en un motor de cerca. Fins i tot la Viquipèdia estaria en perill’, deien en un comunicat.

Cal destacar que la Viquipèdia no tan sols s’oposa a l’article 13, sinó també a l’11, que reconeix els editors i els responsables de premsa drets d’autor digitals per a les seves publicacions durant els següents vint anys. Això vol dir que compartir qualsevol contingut protegit (com el paràgraf d’un llibre) només serà possible amb una llicència especial de l’autor. Això va totalment en contra de la idea de la Viquipèdia, basada en la lliure transmissió de coneixement.

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí