El frau de l’equip espanyol de basquetbol paralímpic a Sydney 2000

El frau de l’equip espanyol de basquetbol paralímpic a Sydney 2000

Va acabar una altra edició dels Jocs Paralímpics, però recordem una de les històries més controvertides en la història de la competició.

En els Jocs Paralímpics de Sydney 2000, la selecció espanyola de basquetbol es va coronar com a vencedora en la categoria de discapacitat intel·lectual, en vèncer a Rússia en la justa per la medalla d’or. No obstant això, la victòria va ser tacada pel frau orquestrat per la pròpia Federació Espanyola d’Esports per a Discapacitats Intel·lectuals (FEDDI), en enviar atletes no discapacitats.

L’engany va ser descobert un dia abans de la clausura dels Jocs, quan el periodista i integrant de l’equip paralímpic, Carlos Ribagorda, va denunciar per a la revista Capital que havia participat en la competència sense tenir cap discapacitat intel·lectual o motriu, i amb l’únic propòsit de demostrar, en un reportatge, que la majoria dels jugadors no patien cap tipus de discapacitat. L’únic requisit indispensable per formar part de l’equip era jugar bàsquet.

“La meva primera trobada es va produir a l’autobús que ens portava a disputar la competència. Allà vaig poder comprovar que ningú era discapacitat. Tots viatjaven amb les seves parelles tranquil·lament. Eren com unes vacances amb tot pagat”, va dir Ribagorda. “Mai em van realitzar un test perquè demostrés la meva suposada discapacitat. L’únic que em van demanar per conèixer el meu estat físic, va ser un reconeixement mèdic i una prova de sis sargantanes”.

Ha assegurat que aquesta activitat s’havia repetit en esdeveniments anteriors com al Mundial del Brasil el 1998, amb quatre jugadors no discapacitats, i un any més tard en l’Eurobasket amb nou esportistes.

Ribagorda, ha acusat la FEDDI d’actuar amb absoluta impunitat, ja que van realitzar els tràmits necessaris per presentar certificats mèdics falsos dels dotze jugadors. Fins i tot, en un dels partits, el mateix entrenador suposadament els va dir que “juguessin més lent o s’adonarien que no eren discapacitats”.

Quan els diaris espanyols van publicar el triomf de la selecció de basquetbol davant Rússia, alguns van identificar a diversos esportistes assegurant que no eren discapacitats.

Arran d’aquestes declaracions, el Comitè Paralímpic Espanyol (CPE) va iniciar una investigació en la qual es va demostrar que deu dels dotze jugadors no tenien cap discapacitat, obligant-los a retornar les seves medalles i eliminant del certamen la categoria de basquetbol per a persones amb discapacitat intel·lectual . Als dos únics atletes discapacitats de l’equip se’ls va permetre conservar la medalla causa de l’esforç que havien fet durant la competència.

Els deu “falsos jugadors paralímpics” eren: Adolfo Poveda, Àngel Prieto, Benito Martínez, Carlos Adam, Daniel i Jordi Pons, Enrique Castro, Fernando Arias, Juan Luis Rodríguez i Carlos Ribagorda (qui va destapar el frau).

Segons Rigaborda, era un frau amb rerefons econòmic, ja que la Federació va percebre l’oportunitat perfecta per sanejar els comptes i poder “rendibilitzar” l’activitat paralímpica a Espanya, de manera que cada medalla tenia un valuós preu. El que va motivar tot, va ser una espècie de pla ADO (programa d’ajuda econòmica a esportistes i entrenadors) destinat als discapacitats. “A més medalles, més diners”. Els atletes discapacitats cobraven els diners de les beques, però, més tard havien de retornar aquestes ajudes a la Federació sota el concepte de “donacions”.

Després de 13 anys de judici, Fernando Martín Vicente, expresident de la FEDDI, va ser l’únic condemnat (dels 19 involucrats) pel frau del suposat equip “paralímpic” espanyol de basquetbol que va guanyar l’or a Sydney 2000. El fiscal i l’acusació popular demanaven dos anys de presó per a tots els involucrats, però finalment es va pactar retirar els càrrecs i condemnar només al màxim dirigent de la Federació.

La sanció va ser de 5.400 euros, després que Fernando Martín Vicente, acceptés el delicte continuat de falsedat en document oficial i d’estafa. A més de que va fer efectiu un pagament de 142.355 euros per restaurar els diners que presumptament va defraudar a cobrar subvencions concedides a esportistes suposadament discapacitats.

“Estic molt content perquè aquesta fallada corrobora tot el que havia denunciat i el frau de Martín Vicente”, va declarar Ribagorda.

Després de l’escàndol, el Comitè Paralímpic Internacional no va permetre que els atletes amb síndrome de down competissin més en Jocs Paralímpics. Era necessari un sistema fiable i legítim, capaç de determinar l’elegibilitat dels atletes en la competència.

Els esforços van ser en va, ja que no van aconseguir trobar una solució satisfactòria, pel que va ser establerta una iniciativa conjunta entre la Federació Internacional d’Esport per a Atletes amb Discapacitat Intel·lectual (INAS) i el Comitè Paralímpic Internacional (IPC), que comptava amb el suport d’universitats i científics de l’esport de tot el món.

“Per ser elegible, cada atleta s’ha sotmès a una estricta avaluació general, juntament amb una avaluació de l’esport específic”, va dir Jan Burns, cap d’elegibilitat de l’INAS.

Després d’una extensa investigació i experimentació científica en conjunt amb els diferents òrgans esportius de govern, l’IPC va votar en 2009, per restablir el programa d’esdeveniments en els Jocs Olímpics de Londres 2012.

Finalment, després de 12 anys d’absència, prop de 120 atletes amb discapacitat intel·lectual van poder tornar a competir, després de sotmetre a diferents proves i ser seleccionats pels seus respectius Comitès Nacionals.

Bob Price, President de l’INAS dir, “Tot i que 120 atletes és una xifra relativament petita, és comparable al nombre d’atletes que van estar a Sydney 2000. És una gran fita per a l’INAS.

Sovint em diuen que els atletes amb discapacitat intel·lectual no han de competir en Jocs Olímpics, però, treballant en conjunt amb l’IPC i recolzats per la dedicació de la comunitat científica i la determinació dels atletes de tot el món, vam inspirar a les nacions de tot el món a fer més pel desenvolupament de l’esport paralímpic “.

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí