Els 5 casos que desmenteixen Ciutadans i la seva ‘defensa’ de la neutralitat

Garantir la “neutralitat” dels edificis i espais públics. Aquest és el mantra de Ciutadans des de fa uns mesos i ho exigeixen a tothora. El que demanen, però, encara que en diguin “neutralitat”, és eliminar les estelades i la simbologia pels presos dels espais públics i no pas que no hi hagi símbols de cap tipus. 

El partit liderat per Inés Arrimadas el que demana, sigui a través d’una proposició de llei o exigint-ho des del faristol del Parlament i en rodes de premsa, és regular la presència exclusiva dels símbols oficials “que representen tothom”. És a dir, en la seva definició de “neutralitat” sí que estarien ben vistes les banderes espanyoles ―perquè representen tots els espanyols― però no les estelades. A més, no es refereixen només als edificis públics sinó que la definició d’espai públic que fan inclou “carrers, places, ponts, parcs, jardins, fonts, llacs, platges o el mobiliari urbà en general”.

El relat, però, cau pel seu propi pes. La suposada “neutralitat” que exigeix el partit taronja als partits independentistes no se l’apliquen a ells mateixos. Els cinc casos que relatem a continuació així ho constaten: 

1. Pancartes pels presos polítics (de Veneçuela)

Arrimadas va plantar en una reunió el president de la Generalitat, Quim Torra, perquè al balcó del Palau de la Generalitat hi havia una pancarta pels presos polítics i un llaç groc. Segons Arrimadas, aquestes pancartes feien que no se sentís convidada a l’edifici perquè no era “la Generalitat de tots”.

La situació contrasta amb la de la Comunitat de Madrid, on governa el PP amb el suport de Cs. L’any 2016 l’aleshores presidenta de la comunitat Cristina Cifuentes va penjar de la façana de la seu del govern madrileny dues pancartes que demanaven la llibertat de l’opositor veneçolà Leopoldo López. Així es va encarregar de retreure’ls-hi aquesta setmana al Parlament el diputat republicà Gerard Gómez del Moral en una intervenció al ple.

A més, aquest cas no ha estat l’únic en el qual s’han penjat pancartes controvertides des d’aquest edifici situat al centre de Madrid. L’any 2017 se’n va penjar una per recordar el 20è aniversari de la mort del regidor popular Miguel Ángel Blanco en mans d’ETA. Més recentment, se’n va penjar una per felicitar el Reial Madrid per la seva victòria davant el Sevilla en la final de la Supercopa d’Europa. 

2. Platges “neutrals”?

Ciutadans també s’ha passat l’estiu arrencant llaços grocs i demanant unes platges “per a tots”. Aquesta “neutralitat” de símbols partidistes que demanen, però, no ha impedit que el partit, a través de la plataforma Espanya Ciutadana, s’hagi dedicat a sobrevolar amb una avioneta el litoral català amb una pancarta en la qual animava els banyistes a treure llaços grocs. “Les platges són de tots”, lluïa la pancarta. 

3. Festes “no polititzades”

El passat 23 d’abril, diada de Sant Jordi, Arrimadas va demanar que fos un “dia apolític” i “de tots els catalans” i va exigir a la resta de partits que no intentessin “patrimonialitzar-la”. Malgrat això, el seu partit no se’n va estar de muntar una carpa on regalaven globus amb el logo i adhesius amb el cor de Ciutadans a tots els que s’hi acostaven. La rosa que duia Arrimadas a la mà, com no podia ser d’una altra manera, era taronja, el color del partit.

4. El llaç no, el cor sí

El passat mes de maig el portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, va protagonitzar un numeret quan va treure un llaç groc de la bancada del Govern dient que “no representa a ningú”. Malgrat que Cs està en contra dels símbols partidistes a les institucions, no tenen cap problema a mostrar els seus. Com el cor amb les tres banderes que Arrimadas ha mostrat en algun ple, o la bandera espanyola que va exhibir en el ple d’aquesta passada setmana, tot i rebutjar els nacionalismes.

5. Globus a les escoles

Finalment, tot i que Ciutadans defensa que els nens han d’estar aïllats de les polèmiques polítiques i acusen l’escola catalana d’adoctrinar els nens, en la campanya electoral pel 21-D, el partit d’Arrimadas va col·locar un estand davant una escola de Pont de Vilomara, al Bages, i va repartir globus del partit entre els nens.

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí