L’ambaixador Ros, un premi de consolació

Àngel Ros, president del PSC i alcalde de Lleida durant els últims 14 anys, serà l’ambaixador d’Espanya a Andorra una vegada ha rebut el corresponent plàcet diplomàtic de les autoritats del país pirinenc i el Consell de Ministres procedeixi a la seva designació, segurament aquest divendres.

Ros, entre acusacions de nepotisme, troba així refugi en un càrrec del govern espanyol després que hagués expressat la seva voluntat de deixar la Paeria, a uns mesos de les eleccions municipals i amb múltiples fronts oberts que amenaçaven seriosament l’alcaldia. No ha pogut ser un càrrec a Madrid, una secretaria d’Estat o una empresa pública com era el seu desig, però, en canvi, tindrà passaport diplomàtic i feina a un centenar de quilòmetres de Lleida.

La llarga trajectòria política de Ros queda molt marcada pels seus últims anys, durant els quals ha protagonitzat tres conflictes importants. El primer va ser una denúncia de la seva històrica número dos i que va afectar la gestió en l’Ajuntament sobre les seves despeses personals. El cas va estar dos anys obert a la fiscalia anticorrupció i finalment es va arxivar. En aquell temps també, l’alcalde va anar modulant les seves posicions polítiques i de ser partidari del dret a decidir i formar part del sector més catalanista del PSC va acabar renegant-ne i tancant pactes amb Ciutadans.

El segon incident va tenir a veure amb la jornada del referèndum de l’1 d’octubre, durant la qual va assegurar que el comportament policial era proporcionat. L’allau de crítiques el va obligar a corregir les declaracions hores més tard.

El tercer conflicte va esclatar arran del pacte al qual van arribar PSC, Ciutadans i PP el juliol del 2015 per aprovar el cartipàs municipal i que contemplava, entre altres coses, una modificació del reglament d’usos lingüístics per igualar català i castellà com a llengua d’ús preferent a la Paeria. Fins aquella data només ho era el català. Aquell acord li va assegurar el govern municipal a Ros, però, com ara s’ha vist, va suposar el seu definitiu declivi polític.

El seu amic Josep Borrell, que és de la Pobla de Segur, li ha evitat el tràngol d’una derrota electoral amb un exili daurat a Andorra.

 

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí