El Govern PSOE diu que no publicarà la llista de condecorats del franquisme ‘”per falta de mitjans tècnics”!

Això del PSOE fa pudor. Apliquen els pressupost del PP-Ciutadans; no van a derogar ni una sola de les lleis antisocials i repressives del PP a les quals es van comprometre quan eren oposició (ni reformes laborals, ni Llei Mordassa, ni LOMCE …); tampoc van a publicar la llista de beneficiats per l’amnistia fiscal del PP; la monarquia corrupta fins al moll és ‘exemplar’ segons el propi Sánchez; el esbombat impost a la banca no és ‘prioritari’ (però sí el del dièsel); els presos polítics segueixen a les presons, a l’exili o pendents d’entrar-hi (siguin catalans, tuiters, activistes socials o sindicals …) i ara resulta que també els falten ‘mitjans tècnics’ (i no és un acudit) per fer pública la ignominiosa llista de torturadors franquistes condecorats que, com Billy el Niño, reben una gratificació extra a la pensió per les seves gestes. De veritat pensen que és possible que algú cregui que no hi ha manera d’esbrinar qui són els beneficiats? El franquisme no els va fer públics? No va deixar constància en cap document oficial (BOE …)? No se sap quines són les quanties de les pensions que paga l’Estat als seus funcionaris o als treballadors jubilats?

Res d’això, però, és un problema de voluntat política: quan no és la ‘llei’ qui li ho impedeix, és la manca de ‘majoria parlamentària suficient’ o ‘problemes tècnics’.

Les conclusions de tot això semblen òbvies: el capital i el seu borbònic règim, beneïts per la UE, necessitaven un ‘recanvi’ al poder davant el creixent desprestigi del PP (corrupció escandalosa, retalls de drets socials, repressió social i política …) que encoratjava la protesta social (pensionistes, moviment antirepressiu …). I aquí està aquest ‘nou’ govern per a qui vulgui veure-ho.

El Govern diu no a l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH). L’Executiu de Pedro Sánchez no ha admès a tràmit la seva sol·licitud per obtenir un llistat dels policies, jutges i militars, com el torturador Billy El Niño, amb condecoracions derivades del franquisme que impliquen una pensió. El Govern assegura que no té mitjans tècnics per extreure aquesta informació.

La petició dirigida al Ministeri de Presidència va ser presentada el passat 25 de juny, mitjançant el Portal de Transparència, per a requerir tota la informació sobre aquests funcionaris condecorats pensionadamente abans del 15 de juny de 1977, segons informa l’ARMH en una nota de premsa . Emilio Silva, president de Associació per a la Memòria Històrica, no troba explicació al no del Govern de Sánchez: “Ningú pot entendre que es premiï en democràcia a un torturador”.

L’associació volia “tenir constància” de totes aquelles persones que, amb motius similars als del “policia franquista torturador” José Antonio González Pacheco, conegut com Billy el Niño, gaudeixen d’una pensió per haver exercit “funcions repressives durant els anys de la dictadura franquista “.

En la resposta oferta pel Govern, es resol “inadmetre a tràmit” l’accés a la informació perquè implica l’elaboració d’un informe “que no existeix i que exigiria la recuperació i obtenció de dades disperses” entre diferents organismes i per un període llarg de temps.

Per això, l’Executiu argumenta que no té els mitjans tècnics necessaris per “extreure i extrapolar” la informació i sense tenir la seguretat d’obtenir-la finalment a causa de l’antiguitat de les condecoracions pensionadas que se sol·licita. A més, assenyala que la petició es refereix a un període “molt anterior” a l’entrada en vigor de la Llei 19/2013, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, a l’empara de la qual es demanen les dades.

En tot cas, en la seva resposta, el Govern no tanca la porta a que pugui plantejar-se en el futur la possibilitat d’elaborar informació sobre les qüestions plantejades en la sol·licitud, encara que no avança cap decisió al respecte.

La ARMH estudia presentar un recurs per aquesta decisió del Portal de Transparència i per exigir de nou una informació que la ciutadania “té dret a conèixer”, ja que la falta de mitjans no figura entre les causes que poden justificar oficialment el rebuig a respondre.

Per a l’associació “costa entendre” que a la base de dades de les persones que reben una pensió no existeixi un codi per a les que tenen un increment per una condecoració i conèixer així qui, com Billy el Nen, tenen aquest tipus de benefici atorgat per “serveis extraordinaris”.

‘Billy el Niño’ està acusat de torturar de manera brutal i sistemàtica durant el franquisme i d’emprar tècniques d’interrogatori qualificades de sàdiques per les seves víctimes. El seu ‘gran treball’ ha estat premiat quatre vegades: unes medalles al seu “actuació exemplar i extraordinària” … que a més fan que la seva pensió engreix radicalment.

En l’actualitat fins a quatre persones tenen medalles d’acord amb una llei franquista que premia serveis extraordinaris. laSexta ha comprovat que no només ‘Billy el Niño’ ha medalles que augmenten la seva pensió un 50%: al costat del policia franquista acusat de tortures hi ha tres persones més. Franquistes investigats per tortures per la jutgessa Servini en la querella argentina. Dues d’aquestes medalles també augmenten la quantia de la pensió.

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí