Un grup de militars impulsa un manifest contra el comunicat franquista recolzat per oficials

Un grup de militars retirats, en actiu i vídues de professionals castrenses han elaborat una resposta a la Declaració de respecte i desgreuge al general Francisco Franco Bahamonde que va ser signat per diversos centenars d’oficials. En el manifest elaborat com a contestació destaquen el seu “rebuig total” a aquest comunicat.

“El general Franco no mereix respecte ni desgreuge algun, sinó la nostra repulsa més absoluta per haver encapçalat un cop d’estat sagnant i genocida contra la legal i legítima II República Espanyola, la ferotge guerra civil posterior, i una dictadura opressiva i inclement durant gairebé quaranta anys “, apunten la vintena de signants que han subscrit aquesta declaració” en contra del franquisme a les Forces Armades “.

Entre els suports recaptats es troba el del exJEMAD, diputat de Podem i general d’Aire Julio Rodríguez. També subscriuen aquest escrit els capitans de navili de l’Armada Arturo Maira Rodríguez, Manuel Ruiz Robles, Jaume Pau Aguado Gómez, Manuel Pardo de Donlebún; el capità de fragata de l’Armada, Antonio Maira Rodríguez; el excabo de l’Armada Miguel Pastrana d’Almeida; el coronel d’Intendència de l’Armada Rafael Moreno Tapia; el cap actiu de l’Exèrcit de Terra Marco A. Sants Soto, el cap reservista de l’Exèrcit de l’Aire Javier del Cant Mozas i Ángela Thomas andreu, vídua del comandant d’enginyers Bernardo Vidal.
“No som portadors d’una moral superior”

Aquests militars recorden als oficials signants del manifest en defensa del dictador que són “funcionaris servidors de l’estat” i que no tenen “cap dret a pressionar com a col·lectiu a l’Estat democràtic”. “No som portadors d’una moral superior, ni sostenim cap sagrada herència històrica. Ens hem de simplement a la sobirania nacional que resideix en el poble espanyol”, finalitzen. En l’escrit, a què ha accedit eldiario.es, cadascú ha ressenyat una petita “contribució”.

El exJEMAD li pregunta als signants “per què han signat al costat de condemnats per colpistes (23F)?” i “per què donen suport a qui va ser deslleial, indisciplinat i irrespectuós amb la Llei vigent?”. L’impulsor del manifest, Arturo Maira, assegura que “Franco va ser un dictador genocida” i que “la seva contribució a la Història d’Espanya va ser establir una època de terror”. Per la seva banda, Ángela Thomas assegura que el seu marit va ser “expulsat de l’escola de l’Estat Major al juny de 1973 i detingut al setembre per les seves idees demòcrates”.

El departament de Margarita Robles ja ha obert una informació reservada i nomenat un instructor perquè s’investiguin el suport de cinc militars en la reserva al manifest en defensa de Franco. Tot i trobar-se en una mena de prejubilació militar, segueixen sotmesos a la disciplina castrense.

El manifest impulsat per aquesta vintena de militars no és la primera crítica que reben aquests oficials. Diverses plataformes com l’Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME), l’Associació Fòrum Milícia i Democràcia i el col·lectiu de militars demòcrates també van rebutjar les lloances al dictador.

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí