Maravillas Lamberto, La Rosa Navarresa

El 15 d’agost de 1936 a Larraga (Navarra) es va viure un dels episodis més esgarrifosos dut a terme pels feixistes que el 18 de juliol d’aquest mateix any van decidir guanyar amb les armes el que no havien aconseguit guanyar a les urnes.

A les dues de la matinada, un requeté i un carlista acompanyats d’una parella de la guàrdia civil, van cridar insistentment a la porta de la casa on vivia Vicente Lamberto, republicà i membre de la UGT. L’únic “delicte” de Vicente era ser sindicalista i no anar a missa. La seva filla de 14 anys, no va voler deixar al seu pare sol i va insistir en acompanyar-lo, intuint el tràgic destí que l’esperava. El que ella no podia imaginar en cap moment era la sort que ella mateixa correria.

Aquesta nena es deia Meravelles Lamberto Yoldi i des d’aquest mateix moment passaria a formar part de la tràgica història que entela la memòria del nostre país.

Un cop a l’Ajuntament del poble, els feixistes van ficar al pare a la presó situada als baixos de l’edifici, mentre que a Meravelles la van pujar a la part superior. Allà, la van violar en repetides ocasions, sense escoltar els plors de la nena i sense sentir ni compassió per ella ni el més mínim remordiment pel que estaven fent.

“La mort no va ser capaç de sepultar el teu matí ni podrà pintar d’oblit l’aquarel·la de la teva ànima”
Fermín Balentzia.

Sobre les cinc del matí, i davant l’atenta mirada d’un grup de veïns, que no va fer res per impedir les morts del pare i de la nena, els violadors van ficar a Vicente i la seva petita filla en un cotxe. Meravelles, destrossada, no deixava de plorar. Els van portar a un bosc on tots dos perdrien la seva vida a mans d’aquests criminals.

Abans d’afusellar a Vicente, van tornar a violar la nena davant d’ell. Amb llàgrimes als ulls i al cor, Vicente Lamberto va ser afusellat. Meravelles, trencada per dins i per fora, va tractar d’escapar, però els assassins del seu pare la van agafar, llevant-li la vida a uns metres del cos inert del seu progenitor.

Vicente Lamberto, com tants republicans assassinats a tot Espanya, segueix enterrat en una cuneta setanta-vuit anys després del seu brutal crim. El cos de Meravelles va ser trobat per uns pastors; els seus assassins van deixar el seu cadàver nu sense enterrar perquè servís d’aliment als gossos.

A les 12 del migdia d’aquest mateix dia, els violadors assassins d’una nena de 14 anys anaven a la missa en honor de la Mare de Déu de l’Assumpció rebent la comunió com si res. La vida de Meravelles i Vicente Lamberto va ser arrabassada de manera cruel a mans d’uns assassins que van continuar amb la seva com si no hagués passat res.

Vuitanta-dos anys després que les seves vides fossin truncades, Maravillas i Vicente segueixen esperant justícia. Vuitanta-dos anys després seguim en deute amb tots els espanyols assassinats a mans dels feixistes.

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí