La pancarta contra el Rei torna a lluir a la plaça Catalunya

Un equip de muntanya dels Mossos d’Esquadra ha accedit a aproximadament les 5 de la matinada d’aquest divendres al número 9 de la plaça de Catalunya de Barcelona, on un grup d’activistes hi ha penjat una pancarta anònima contra Felip VI, on s’ha de l’homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Tot i que l’operació s’ha interpretat com un intent de retirada, la versió oficial dels Mossos és que agents de muntanya s’han despenjat des del terrat per comprovar-ne la seguretat, segons ha afirmat el president de la Generalitat, Quim Torra. La pancarta continua lluïnt sobre el centre de Barcelona. Segons ha assegurat la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, els Mossos haurien rebut una “contraordre” a les sis del matí per no treure la pancarta. Un cop retirat l’operatiu policial, els activistes han tornat a l’edifici per tornar a posar bé la pancarta, que havia quedat rebregada.

La pancarta -que ocupa quatre finestrals de l’immoble, propietat d’un independentista– mostra un retrat del monarca de cap per avall amb el missatge ‘The spanish King is not welcome in the catalan countries’ (El Rei d’Espanya no és benvingut als Països Catalans).

Durant part de la matinada, abans del intent de retirada, s’ha vist la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, observant la façana al costat d’altres persones, igual com feia a uns metres la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, al costat de col·laboradors seus -Paluzie s’ha quedat fins al principi de la retirada de la pancarta, en suport als activistes.

Continua l’operació per despenjar la pancarta #FemLaRepúblicaCatalanapic.twitter.com/30GE1MKCRO— Adrià Alsina Leal (@AdriaAlsina) 17 d’agost de 2018

El secretari nacional de la ANC Adrià Alsina havia tuitejat minuts abans de les 4 que els independentistes que van penjar la pancarta seguien dins de l’edifici.

La pancarta havia estat desplegada a última hora de dijous a l’últim pis, de manera que era visible des de la plaça on els Reis, al costat dels presidents del Govern espanyol i de la Generalitat, Pedro Sánchez i Quim Torra, homenatjaran les víctimes dels atacs.

El govern espanyol demana als Mossos per què no van retirar la pancarta contra el Rei

La delegació del govern espanyol considera que la pancarta contra el Rei de plaça Catalunya generava problemes de seguretat. En concret, en un comunicat que ha fet públic, indica que el cartell ocupava “bona part” de la façana de l’edifici, fet que “impedia el control de diverses finestres amb vistes directes a l’acte”. Això, considera l’administració espanyola, podia “dificultar la plena seguretat” de l’esdeveniment i “posar en risc” les “víctimes, ses majestats els reis i les més altes autoritats de l’Estat” que hi eren presents.

Per tot plegat, la delegació del govern espanyol ha demanat informació a la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona sobre les mesures de seguretat que s’han pres per a l’acte i ha recordat que la policia estatal ha demanat que es retirés a causa de “l’espai cec de seguretat que generava”, un requeriment que “ha estat desatès”. La delegada accidental del govern espanyol a Catalunya, Montserrat Garcia Llovera, ha fet la petició per carta al director general de la Policia de la Generalitat i al Comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona.

A més, la delegació afirma que ha rebut “nombroses mostres de preocupació” pel fet que la pancarta podia generar una “possible vulneració” de les garanties de seguretat de l’esdeveniment.

La delegació del govern espanyol a Catalunya recorda que la seguretat de l’esdeveniment era responsabilitat dels Mossos i per això demana al director general de la Policia que informi “a la major brevetat” sobre les accions que s’han pres per garantir-la “de manera efectiva”. En particular, també s’ha demanat quines mesures de control s’han dut a terme en l’edifici en el qual s’ha col·locat la pancarta i recorda als Mossos que es van “comprometre” a assumir el control “de les altures de l’acte” en una junta de seguretat el 14 d’agost.

Finalment, al comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona també li ha demanat per carta si la instal·lació de la pancarta ha estat sol·licitada o no i si s’ajusta a les ordenances municipals.

A mes a mes, els Mossos han confirmat a RAC1 que NO han deixat entrar a plaça Catalunya cartells com aquests. La Casa Reial ha demanat que no hi hagués “símbols ofensius”

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí