Felip VI converteix el 17-A en un 12-O a la plaça de Catalunya

L’acte d’homenatge a les víctimes, embrutit pels crits de “Viva España” i els insults als Mossos, amb força presència de monàrquics i unionistes i pocs independentistes

“Hijos de puta! Asesinos, jurasteis esta bandera! Trapero habló con los terroristas dos horas antes, Mossos asesinos!”, crida una dona amb una bandera espanyola abans de passar el control policial per entrar al centre de la plaça de Catalunya per participar de l’acte d’homenatge a les víctimes dels atemptats del 17A, amb un lema que no acaba d’encaixar en el missatge d’aquesta senyora: Barcelona, ciutat de pau. A les 10.33h, quan pugen a l’escenari els músics, es produeix un silenci que ràpidament es trenca al crit de “Viva España!”, això sí, amb la remor permanent d’un helicòpter que sobrevola la zona. Es compten més banderes espanyoles que estelades, que amb prou feines se’n veuen. I és que l’ANC i la CUP han rebutjat assistir a l’acte d’homenatge, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, que va fer la petició expressa de no polititzar l’acte i no empipar el monarca espanyol.

Però al terra sí que es nota la presència dels qui rebutgen la presència del monarca espanyol: Centenars de flyers on es llegeix “Les seves guerres, les nostres morts. Qui vol pau no trafica amb armes. Catalunya en solidaritat amb les víctimes”. I girant full, un recordatori de la repressió de l’Estat: Sense els presos polítics i els exiliats aquest acte és una estafa. I continua dempeus la pancarta amb Felip VI cap per avall en un edifici proper a la plaça, en què es recorda que la monarquia espanyola no és benvinguda a Catalunya.

Avui, però Felip VI no està sol, a banda de la seva dona, la reina Letícia, el flanquegen el president del govern espanyol, l’alcaldessa de Barcelona, l’exdelegat del govern espanyol Enric Millo, el líder del PP, Xavier García Albiol, i a contracor, el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent. També diversos consellers del Govern, amb el llaç groc i una xapa amb la fotografia del conseller Quim Forn, hi són presents, bo i aclarint que la Generalitat va trencar relacions institucionals amb la corona espanyola a l’espera que demani perdó pel seu discurs del 3-O. El fet que ni l’ANC ni la CUP no hagin enviat cap representant a l’acte d’homenatge a les víctimes del 17A, no pas perquè no expressin el seu condol, sinó per la presència del rei, ha fet que el públic assistent sigui bàsicament monàrquic –s’han sentit crits de Viva el rey!- i equipat amb banderes i ventalls d’Espanya.

L’acte d’homenatge, sense cap discurs polític, ha començat amb el Cant dels Ocells, i s’ha fet lectura d’un poema en vuit idiomes, les llengües de la família de les víctimes infantils de l’atemptat. Ha estat el moment més emotiu de l’acte, sense interrupcions de crits ni proclames, i amb aplaudiments tímids. Al final, han estat els independentistes els qui més cas han fet a la petició d’Ada Colau de no polititzar un acte destinat exclusivament al dol de les famílies de les víctimes mortals i als més del centenar de ferits dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils. Per part de l’espanyolisme, les banderes i els crits constants, a més dels insults, han deixat clar que aquest sí que és un acte polític per a ells, de defensa del règim del 78 i de la monarquia espanyola, i sobretot, en contra dels Mossos d’Esquadra, a qui diverses persones han acusat de ser còmplices dels terroristes.  I per part del PP i de Cs, també han passat de l’alcaldessa i han organitzat una atenció als mitjans de comunicació amb Pablo Casado i Albert Rivera. “Casado, mi voto lo tienes!”, ha cridat una senyora madureta mentre feia declaracions a la premsa. “Me he puesto de rojo y amarillo para que me veas, coño!”, ha afegit, sense aconseguir que el delfí de Mariano Rajoy s’immutés.

Felipe VI no pot esquivar la pancarta republicana de plaça de Catalunya

Entre l’onada de banderes espanyoles, un noi ha tret una pancarta amb el lema “Cínics, venedors d’armes que es manifesten per la pau”. Fet i fet, la plaça de Catalunya d’aquest 17A s’assembla més al 12 d’octubre que a un acte institucional que pretenia ser nu ideològicament.

En acabar l’acte, que ha durat tot just 40 minuts, alguns aplaudiments i crits de “Viva España”. I per primera vegada durant el matí, una resposta: “No tinc por”. Avui, Felip VI ha guanyat en el perímetre de la plaça de Catalunya, però el seu suport continua essent residual. Una senyora ho expressava molt bé abans de començar l’acte: “Si per comptes de 50 persones n’haguéssim estat mil, la pancarta no s’hauria posat”.

Diferència entre un acte amb la ciutat (2017) i un acte d’espatlles a la ciutat (2018)

A diferència d’altres actes amb presència del rei a Catalunya el darrer any, el dispositiu policial ha impedit que ningú no s’hi acostés, i de fet, a la plaça de Catalunya no hi han entrat els CDR, que han fet una marxa pacífica. Amb tot, en acabar l’acte d’homenatge, un grup d’espanyolistes els han increpat i s’han viscut moments de tensió. Aquest grup volia retirar la pancarta que havien col·locat a tocar del lloc on s’ha fet l’ofrena floral a les víctimes dels atemptats, recordant que Felip VI no és benvingut. Per altra banda, els serveis de seguretat de la Casa Reial han requisat alguns cartells contra el monarca durant el control d’accés a la plaça. 

“Servicio de Orden” Qui son aquests? (Això sembla una “romería”)
Les típiques escenes de dolor en els homenatges a víctimes del terrorisme. Avui a Barcelona.
Top Manta: Respecte!, Respecte a les víctimes per 5 Euros.

Increpen i escupen a la comitiva del president Torra a la plaça de Catalunya

Un grup espanyolista insulta i colpeja la comitiva presidencial · Una membre de l’equip de protocol ha rebut una escopinada a la cara

La comitiva del president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat increpada i colpejada per un grup d’espanyolistes quan accedia a la plaça de Catalunya abans de l’acte central de commemoració del 17-A. Cap representat públic no ha estat agredit, però membres de protocol del govern han rebut cops i escopinades.

Salutació miserable de Carlos Lesmes (president del Tribunal Suprem) a la dona de Quim Forn . No ha tingut ni el valor ni la dignitat de mirar Laura Masvidal als ulls

La comitiva, que venia de l’ofrena floral de la Rambla, ha entrat a la plaça per un accés central, on el pas, tot i ser protegit per tanques, era molt estret. Un grup d’ultres ha aprofitat per insultar el president de la Generalitat, així com el president del parlament, Roger Torrent. Una membre de protocol ha rebut una escopinada a la cara i d’altres han estat colpejats pels espanyolistes.

El grup ja havia provocat incidents amb la policia, quan han exigit la retirada de la pancarta contra la presència de Felipe VI. Durant la protesta s’han encarat amb vianants i periodistes. A la plaça, superats els controls i amb l’acte en marxa, han brandat banderes espanyoles i han fet càntics a favor del rei espanyol.

Espanyolistes: “Huele a rata de cloaca”

Escridassen Gemma Nierga per presentar en català l’acte d’homenatge pel 17-A

Un grup d’espanyolistes ha cridat visques a Felipe VI i ha protestat per l’ús del català

L’organització de l’acte institucional a la plaça de Catalunya de Barcelona de record a les víctimes de l’atemptat d’ara fa un any volia allunyar-lo de la política, però tot i que s’han evitat els parlaments de les autoritats, no ha estat possible. Un grup de persones ha brandat banderes espanyoles i ha cridat ‘visca el rei’ i ‘no estàs sol’ a Felipe VI. A més, han increpat la periodista Gemma Nierga, que conduïa l’acte, per parlar en català.

La realitat. Els piquets Arrimadas xisclant “en castellano!!!
La versió oficial

En declaracions a Telecinco, Nierga ha lamentat els crits perquè ‘era un acte on les famílies eren les protagonistes i havíem d’entendre-ho així. I hi ha gent que no ho ha entès.’ La presentadora del programa li ha dit que per la televisió no s’havien sentit els crits, fet que Nierga ha celebrat. També ha explicat que l’acte s’havia fet en català per decisió de l’Ajuntament de Barcelona.

La cerimònia ha començat amb ‘El cant dels ocells’. Després han llegit un poema de record en les vuit llengües de les víctimes. Finalment, els estudiants d’escoles municipals de música de Barcelona han interpretat quatre cançons, entre les quals ‘Imagine’ de John Lennon i ‘Hallelujah’ de Leonard Cohen.

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí