Josep Borrell: “Catalunya és una nació, però no té el dret a l’autodeterminació”

Josep Borrell, polític esquifit i malvolgut pel teu propi partit. Llepaculs de Madrid, amargat de les teves pròpies misèries. Rata infecta de les clavegueres de Brussel·les on vas passar sense pena ni gloria. Ignorant de la nostra història. No ens diguis el que som, perquè som adults i ja sabem el que som i així està representat en el parlament malgrat que vulguis esquitxar-ho tot amb la teva merda i de passada promocionar el teu llibre amb conxorxes del tres al quart.

L’exministre socialista denuncia la mentida de l’Operació Frankenstein en el seu últim llibre, ‘Els idus d’octubre’

“Catalunya és una nació, però nació no s’identifica amb sobirania política. Aquest és el plantejament que fa Pedro Sánchez”. Amb aquesta reflexió, Josep Borrell subratlla que “Sánchez no vol trencar Espanya” i posa sobre la taula la importància que la qüestió catalana ha tingut en la recent crisi del PSOE.

“Catalunya no té dret a l’autodeterminació perquè no és una colònia ni està ocupada militarment ni es neguen els drets de les minories nacionals, que són els únics casos per als quals l’ONU reconeix aquest dret, tot i que els nacional-independentistes no volen assabentar-se “, subratlla Borrell a Els idus d’octubre, el seu últim llibre, que va presentar ahir a Madrid.

Josep Borrell un ex de tot
Josep Borrell un ex de tot

Els idus d’octubre vol fer un repàs per la crisi de la socialdemocràcia europea en general i per la qual va viure el PSOE el passat mes d’octubre culminant amb la dimissió de Pedro Sánchez en particular. L’exministre socialista no amaga la importància que la situació a Catalunya va tenir en l’acomiadament de Sánchez.

L’Operació Frankenstein

Borrell relata com diversos “dirigents socialistes” “propagar la tesi” de l’Operació Frankenstein: la suposada conspiració de Sánchez amb Podem i els independentistes catalans per arribar a la Moncloa amb una majoria absoluta de 178 escons, gràcies a l’acord Munido amb Miquel Iceta ” .

L’exministre recorda que la premsa escrita es va fer ressò d’aquesta suposada operació “que es donava per consumada, amb el beneplàcit d’Esglésies, Homs i Junqueras, i fins i tot amb la resignada disposició d’Albert Rivera a abstenir per evitar unes terceres eleccions que haguessin acabat d’enfonsar electoralment “.

“L’Operació Frankenstein no era mínimament creïble” ni mai va existir, relata l’autor d’Els idus d’octubre, que recorda que “ha estat negada per tots els seus possibles actors, des del diputat Joan Tardà d’ERC fins Iceta i pel PNB, que mai va ser contactat “.

“Sánchez no vol trencar Espanya”

La difusió del rumor que Sánchez pretenia “trencar Espanya” per portar a la Moncloa va servir per desallotjar el secretari general del PSOE del seu càrrec en aquell controvertit Comitè Federal del partit l’1 d’octubre de què Borrell dóna tots els detalls en aquest llibre.

Ara, Sánchez farà un intent de recuperar el lloc que va perdre i en el seu programa ha assegurat que “Espanya és una nació de nacions”. Borrell, que va avalar a Sánchez per a les primàries del proper 21 de maig, vol evitar nous rumors que presentin a Sánchez com un separatista.

L’exministre, que no abraça ni el nacionalisme català ni l’espanyol, sosté que “les classes treballadores catalanes i la majoria social catalana no es beneficiarien amb una eventual independència de Catalunya, que en l’actual context europeu i mundial resulta inviable, i que s’intenta fonamentar en mites i fal·làcies “.

“Els governs nacionalistes han creat aquest sentiment d’identificació amb la Catalunya-nació”

I recorda que “les identitats no neixen sinó que es fan”. “Els governs nacionalistes de Catalunya, que han estat la majoria s’han esforçat sistemàtica i constantment a crear, a través del sistema educatiu i dels mitjans de comunicació públics, aquest sentiment d’identificació amb la Catalunya-nació, la pertinença a l’Estat espanyol era un accident històric decidit per la mala fortuna de les armes “, afegeix.

Però tot i això, Borrell advoca per un nou PSOE que defineixi “el caràcter plurinacional d’Espanya, que pot tenir cabuda a la Constitució”, que dissenyi una política d’aliances i que concreti la “posició del partit respecte a Europa i al món”. I insisteix que “Sánchez no vol trencar Espanya. Si ho volgués, jo m’hauria assabentat, perquè no crec ser el tonto útil “, conclou.

DEIXA UNA RESPOSTA

Si us plau, introdueixi el teu comentari!
Si us plau, introdueixi el teu nom aquí